Ajurvedski sat

Ajurvedski sat = biološki sat + sat majke prirode

Ajurvedski sat je u suštini ono što moderna nauka sada naziva našim biološkim satom, i povezan je sa načinom na koji funkcionišu naši geni i hormoni.

Ajurveda propisuje optimalno vreme za jelo, spavanje i rad ( zajedno sa mnogim drugim aktivnostima ) tako što ilustruje vezu između energije našeg tela i energije doša, koje su primarne tokom jednog od šest vremenskih blokova tokom 24 časa.

Sat je podeljen na četvoročasovne cikluse na osnovu vrste energije koja preovlađuje u našim telima i u prirodi tokom svakog četvročasovnog prozora. Svakog dana prolazimo dva puta kroz sve tri doše ( Vata, Kafa, Pita ).

Što bliže uskladimo naše dnevne ritmove sa ritmovima prirode, to više podržavamo naše blagostanje. Nasuprot tome, kada idemo protiv prirodnih dnevnih ciklusa energije, narušavamo naše zdravlje.

Ajurvedski blokovi vremena

Vata vreme: od 2 do 6 ujutru i popodne

Kafa ( Kapha ) vreme: od 6 do 10 ujutru i popodne

Pita ( Pitta ) vreme: od 10 do 2 ujutru i popodne

Aktivnosti za Vata vreme

Pošto Vata doša uključuje elemente etra i vazduha, dva vremenska bloka sa visokom Vata došom imaju tendenciju da budu odlična vremena za pristup etru i duhovnosti.

Rano ujutru, između 02:00 i 06:00 ujutru, idelano je vreme za meditaciju, jer je veo tanak između fizičkog i duhovnog sveta. Lakše se možete povezati sa tišinom i mirom kada je oko vas manje dešavanja i aktivnosti i sve je tiho.

Popodne, između 14:00 i 18:00, visoka Vata energija čini ga odličnim vremenom za kreativne poduhvate. Kvalitete vazduha i etra koji su prisutni tokom ovog popodnevnog ciklusa Vata doše su prirodno razigraniji i lakši.

Mali pomace koje možete napraviti da biste uskladili svoje navike sa vremenom Vate:

  • meditirajte negde između 02:00 i 06:00 ujutru, ili između 17:00 i 18:00 kada sve u prirodi počinje da usporava,
  • družite se i delite kreativne razgovore između 14:00 i 18:00.

Aktivnosti za Kafa ( Kapha ) vreme

Kafa doša se sastoji od zemlje i vode, koje su po prirodi teške. To znači da je energija u ovo doba dana i večeri teška, sporija i gušća.

Ujutru, između 06:00 i 10:00, želimo da primimo životnu energiju u telo, da negujemo i budimo, ne samo fizičko telo, već i druge slojeve tela.

Tokom večernjeg kafa vremena, naša tela prirodno imaju manje energije upravo zato što se spremamo da pređemo u režim odmora.

Mali pomaci koje možete napraviti kako biste svoje navike uskladili sa Kafa vremenom:

  • vežbajte ujutru ili najkasnije u 19 časova da biste svom telu omogućili da se opusti i pripremi za spavanje tokom Kafa večernjeg ciklusa,
  • okupajte se ili istušitajte, a potom izmasirajte svoje telo toplim ulje,
  • isključite ekrane i posegnite za opuštajućom knjigom najkasnije do 21:00,
  • idite u krevet pre 22:00.

Aktivnosti za Pita ( Pitta ) vreme

Pita doša sastoji se od vatre i vode.

Ujutru, od 10:00 do 14:00, je vreme kada je naša probavna vatra najjača. Naše telo u ovom trenutku ima najviše žuči koja pomaže u razgradnji hrane, tako da najveći obrok tokom dana treba konzumirati tokom ovog četvoročasovnog perioda.

Uveče je poželjno leći do kraja Kafa vremena, tj. 22:00, kako bismo dozvolili da se obrada i popravka našeg tela, na ćelijskom i nesvesnom nivou, počne neometano odvijati tokom večernjeg Pita vremena.

Mali pomaci koje možete napraviti kako biste svoje navike uskladili sa Pita vremenom:

  • svoj najveći obrok tokom dana jeditetokom popodnevnog Pita vremena,
  • večerajte ranije i jedite laganiju hranu kako biste večernjoj vatri Pite omogućili da se fokusira na obnovu ćelija, umesto da bude opterećena varenjem teške hrane,
  • najveće fizičke ili analitičke zadatke obavite tokom Pita dnevnih sati.

Usklađenost sa ritmom prirode

Ajurveda i ajurvedski sat nam pružuvaju okvir za sinhronizaciju uma i tela sa ritmom prirode. Kada smo usklađeni sa ritmom prirode, energija je stabilna, varenje je snažno, a um bistar. Život postaje lakši, jer plivamo u pravcu struje, a ne protiv nje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: